Felemás hitelboom: kevesen vesznek fel hitelt, ők viszont sokat

A kihelyezett összegek hatalmas ugrást mutatnak, de a szerződésszámok jelzik: a lakáshitelezés még nem tért magához: a felvett hitelösszeget az infláció és a csok plusz igénylések magasabb összege hajtja.

Beindult a lakáshitelezés: 2024 márciusában a pénzintézetek 97,8 milliárd forint értékű lakáshitelt tudtak kihelyezni, ami 21 hónapos csúcsot jelent, és az utolsó komolyabb összeget 2022 júniusában vették fel a magyar családok. Az idei első három hónapban felvett 265 milliárd forintnál több hitelre csak 2022 elején szerződtek többet a családok, amikor az MNB Zöld Otthon Hitelprogramjának köszönhetően közel 350 milliárd forintot közelített a folyósítás.

A szerződések száma visszafogottan emelkedik: idén márciusban 5927 lakáshitel-szerződés köttetett, ami csak 37 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és az idei januári szerződésszámhoz képest elmaradást is mutat. Az első negyedévben megkötött 17 384 szerződés alapján látható, hogy 2023 azonos időszakában volt kisebb érdeklődés a bankoknál lakáshitelek iránt, 2018 és 2022 között minden évben meghaladta a húszezret az év első három hónapjában megkötött szerződések száma.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az elmúlt évben a lakáshitel-állomány az állami támogatású hitelezés hatására bővült, hiszen 2023 végén az államilag támogatott lakáshitelek állománya 7,1, a támogatás nélkülieké pedig csak 0,3 százalékkal haladta meg az előző évi szinteket. Az MNB adatai szerint 2023-ban a teljes lakáshitelezés földbeállt, a bankok kevesebb mint 595 milliárd forint értékű lakáshitelre tudtak szerződni ügyfeleikkel, ami több mint 50 százalékkal kevesebb a 2022-es adatoknál.

Idén a csok plusz átírja a trendeket: 2024 márciusában a közel 98 milliárd forintos lakáshitel-kihelyezés 29,2 százalékát, 28,5 milliárd forintot a támogatott hitelek, döntő részben a csok plusz hozott a konyhára. Március végéig több mint 3100 csokplusz-igénylést adtak be a fiatal házaspárok, a befogadott kérelmek összege 83 milliárd forint volt.

Kevés lesz az új lakás: az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke szerint 2024-ben kevesebb új lakást adnak át Magyarországon, mint 2023-ban, és valószínű, hogy az átadott lakások száma közelebb lesz a 10 ezerhez, mint a tavalyi 18 ezerhez. A kedvezőbbé váló kamatkörnyezet és a júniusban belépő lakossági energiahatékonysági támogatás felpörgetheti a felújítási és korszerűsítési piacot.