Kormány-ellenzék 10:0 – egy átlagos kampányszombat az MTI jelentéseiben

A közmédia teljesítménye különösen fontos a politikailag felfokozott időszakokban, mint amilyen a jelenlegi választási kampány is. A Nemzeti Választási Bizottság egyhangú határozatában kiemelte, hogy a közmédia túltolta a saját szigorú alapelveit, amikor a híradóban fideszes politikusokkal mondatott be a kormánypárti kampánymantrát.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) szombati teljesítményét vizsgálva megállapítható, hogy a politikailag releváns belföldi hírek jelentős része a kormánypártok és a kormány tevékenységére fókuszált. A tíz vizsgált hír közül nem található ellenzéki politikusokra vonatkozó tartalom, ami a kormánypárti politikusoknak óránkénti megjelenést biztosított, míg az ellenzéknek egy nap alatt csupán egyet.

A közmédia által közölt tartalmak között szerepel Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos látogatása és beszéde a tűzoltónapon, Hornung Ágnes államtitkár anyák napi rendezvényen való részvétele, valamint Menczer Tamás és Soltész Miklós kormánypárti politikusok nyilatkozatai. Ezek a hírek több formátumban is megjelentek, beleértve a rövidhíreket, normál híreket és fotókat.

Az ellenzéki pártok közleményei közül négyet közölt az MTI, de ezek hírértékűnek nem minősültek. Az utolsó ellenzéki politikus, aki bekerült az MTI hírei közé, Karácsony Gergely főpolgármester volt, aki a fővároshoz érkező fejlesztési forrásokról számolt be.

A kormánypárti politikusok és a kormány tevékenységének kiemelt megjelenése a közmédiában felveti a közszolgálati média kiegyensúlyozott tájékoztatási kötelezettségének kérdését. A választási kampány hajrájában különösen fontos lenne a politikai erők közötti egyensúly megteremtése a tájékoztatásban.