Fővárosi bérlakásprogram: „A miniszterelnök szintjén van egy ideológiai ellenállás”

Drága albérletek, elérhetetlen lakásvásárlás, már-már közhely, hogy lakhatási válság van. A választási kampányban egyre több olyan választási ígéret kerül elő, mint a lakásügynökség, a szociális bérlakások építése vagy az EU-n kívüliek eltiltása az ingatlanvásárlásról.

A lakhatási helyzet egyre több ember számára válik megoldhatatlanná, hiszen a vásárlás sokak számára nem opció, a kormány mégsem gondolkodik bérlakásokban. A választási kampány során felmerülő ígéretek között szerepelnek olyan kezdeményezések, amelyek a lakhatási problémákra kínálnak megoldást, ám ezek gyakran nem valósulnak meg. A Deutsche Welle Jelinek Csaba városszociológust, a Periféria központ társalapítóját kérdezte a választási ígéretekről, aki szerint a kormányzati szinten ideológiai ellenállás tapasztalható a bérlakásprogramokkal kapcsolatban.

Az interjú során Jelinek Csaba kifejtette, hogy a lakhatási válság kezelésére szolgáló ígéretek gyakran csak a választási kampány részét képezik, és nem tükröznek valós politikai akaratot a probléma megoldására. A lakhatási válság komplex kérdés, amelynek megoldása összetett intézkedéseket igényelne, de a jelenlegi kormányzati hozzáállás nem támogatja ezen intézkedések meghozatalát.

A cikk eredetileg a Deutsche Welle és a 444 együttműködésében készült, amely további részleteket is tartalmaz a témában.