Gizi néni, a 107 éves fiatalos kedélyű hölgy, aki tinédzsernek érzi magát

Nemecz Gizella, vagyis Gizi néni, aki 1917-ben született Karcagon, nemrég ünnepelte 107. születésnapját, és életvidámsága, valamint aktivitása példaértékű lehet bárki számára.

Aprócska, szeretettel teli otthonában fogadott minket a vélhetően legidősebb magyar, Gizi néni, aki a Vasárnapi Blikknek elmondta, hogy nem érzi magát a korának, sokkal inkább tinédzsernek tartja magát. A születésnapján Varga Mihály pénzügyminiszter is személyesen köszöntötte. Gizi néni dédnagyapját a szabadságharc után halálra ítélték, de a dédnagyanyja közbelépett, így végül várbörtönbe került, ahol megtanulta, hogyan kell földgömböt készíteni.

A gobelinezés a hölgy kedvenc hobbija, és bár fél szemére nem lát, alkotásai igazi festményekként hatnak a távolabbról szemlélőkre. Gizi néni aktív életet él, kirándul, szépségszalonba jár, olvas és keresztrejtvényt fejt. Még túravezetőként is dolgozott egy időben, és tervei szerint májusban barátnőjével Balatonszepezdre utazik.

Gizi néni egészsége kiváló, soha nem dohányzott, de a zsíros ételeket nem kerüli, és minden nap iszik egy pohár vörösbort, vasárnaponként pedig édes likőrrel koccint a családjával. Az orvosa szerint a leletei olyanok, mint egy 40 éves nőé. A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya szerint a találkozók során szó esett kedvenc ételéről, a birkapörköltről, és a hosszú élet titkáról is. Gizi néni szerint az erős hit, a Biblia olvasása, az alkalmazkodás képessége, valamint a szeretet és a béke a hosszú élet titka.

Gizi néni élete maga a történelem, hiszen 1917-ben, amikor megszületett, még az első világháború dúlt, és Oroszországban a bolsevikok átvették a hatalmat. A hosszú élet titka szerinte a szerencsés gének, a teremtő kegyelme és a jókedv. A gyűlölet szót nem ismeri, és a hétköznapok szépségét élvezi. A nyarat már a Balaton partján tervezi, ahol a fiatal, 80 éves barátnőjével fogja élvezni a magyar tengert.