Ma lenne 95 éves Audrey Hepburn

Szinte hihetetlen, de ma ünnepelné a 95. születésnapját minden idők egyik leggyönyörűbb és legkarizmatikusabb színésznője, Audrey Hepburn.

Audrey Hepburn, aki 1929-ben született, modellkedésből és táncos szerepekből tartotta el magát és segítette anyját, miután apjuk hirtelen elhagyta őket. Első filmszerepét 1948-ban kapta meg, és ezt követően számos további filmben tűnt fel. A Gigi írója, Colette felfedezte tehetségét a Monte Carlo Baby monacói forgatásán, és rögtön felajánlotta neki a színpadi darab főszerepét.

Az ötvenes évek elején már Angliában dolgozott, majd az Egyesült Államokban is megkezdte karrierjét. Az első amerikai filmje, a Római vakációval azonnal a közönség kedvencévé vált, és olyan további sikeres filmekben szerepelt, mint az Álom luxuskivitelben, My Fair Lady, Amerikai fogócska, vagy a Kitaszítva. A színésznő 1967-ben visszavonult, de később mégis elvállalt néhány szerepet, például Steven Spielberg Örökké című filmjében.

Audrey Hepburn nemcsak mint színésznő, hanem mint jótékonysági aktivista is ismert volt. 1992-ben azonban vastagbélrákkal diagnosztizálták, amikor Svájcba tartva súlyos hasi fájdalmakat érzett. A műtét és a kemoterápia ellenére tudta, hogy nem sok ideje maradt.

Élete utolsó karácsonyát Svájcban szerette volna tölteni, de az állapota miatt nem utazhatott repülővel. Ekkor barátja, Hubert de Givenchy magánrepülővel lepte meg, amelyet virágokkal díszített, és a repülés során a légnyomást is csökkentették, hogy vigyázzanak rá. Karácsonykor három különleges kabátot kért egy barátjától, hogy Givenchy, Sean és Robert Wolders, az akkori kedvese emlékezzenek rá, amikor viselik őket. Az utolsó szentestéjén így búcsúzott: "Ez volt életem legszebb karácsonya!". Néhány héttel később, 1993. január 20-án álmában hunyt el egy hospice házban.