Az idei választás a 2026-os főpróbája, véli a neves alkotmányjogász

Cservák Csaba alkotmányjogász professzor szerint az idei választások a 2026-os parlamenti választások főpróbái, amelyek megmutatják, hogy melyik párt mire számíthat két év múlva.

Az alkotmányjogász professzor, Cservák Csaba kijelentette, hogy az idei választások jelentősége abban rejlik, hogy előrevetíthetik a 2026-os parlamenti választások eredményeit. A mostani eredmények alapján a pártok nem részesülnek állami támogatásban, de a következő választáson már ez is fontos tényező lesz.

Cservák Csaba elmondása szerint az európai parlamenti választásokon elért eredmények nem járnak állami támogatással, azonban a jó szereplés elősegítheti a pártokat a két év múlva esedékes választásokon való sikeres szereplésben. A 2026-os parlamenti választásokon már jelentős állami támogatások is kapcsolódnak az elért eredményekhez.

A professzor hozzátette, hogy a parlamenti választásokon az egyéni és listás eredmények súlyozott átlaga alapján az egy százalék fölötti eredményt elérő pártok részesülnek a legjelentősebb állami támogatásban. Emellett a parlamenti ötszázalékos küszöböt átlépő pártok kapják meg a teljes összeget. A pártoknak lehetőségük van saját politikai céljaikkal összefüggő tudományos és kulturális pártalapítványokat alapítani, és a jelöltállítások után is jár némi dotáció.

A jelenlegi szavazás során a pártok célja, hogy felmérjék saját erősségeiket egy valódi kampányban, és megtudják, milyen eredményre számíthatnak 2026-ban. Azok a pártok vagy személyek, akik bejutnak az önkormányzatba vagy listájuk az Európai Parlamentbe, képviselői mandátumon kívül kapnak támogatást szakértőkre és tanácsadókra is.

Cservák Csaba kiemelte, hogy a pártok finanszírozásának jelentős része állami támogatásból származik, de a magánszemélyek is adományozhatnak a számukra szimpatikus pártoknak. A külföldi támogatásokat azonban a törvény szigorúan korlátozza, a szuverenitás védelme érdekében.

: Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat. Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.