A Windows 10 népszerűsége nő, míg a Windows 11 piaci részesedése csökken

Számítógépek százmilliói futtatják a Windows 10-et, és bár a rendszer támogatása 2025 októberében véget ér, az adatok szerint egyre többen használják, míg a legújabb Windows 11-et egyre kevesebben. A Windows 10 piaci részesedése elérte a 70 százalékot, ami aggodalomra ad okot a Microsoftnak, hiszen a támogatásának leállítása közeledik, és aki ezt követően is használja, az adatait veszélynek teszi ki.

A Microsoft számára az ideális helyzet az lenne, ha a Windows 11 piaci részesedése növekedne, míg a Windows 10-é csökkenne. Azonban a Statcounter adatai szerint éppen az ellenkezője történik: a Windows 10 erősödik, míg a Windows 11 piaci részesedése áprilisban 0,97 százalékpontot veszített, így 25,65 százalékra csökkent.

A Windows 11 teljesítményét és népszerűségét több tényező is befolyásolhatja, többek között az, hogy nem kínál elegendő újítást a váltáshoz, vagy a túlzott reklámok tántoríthatják el a felhasználókat. A rendszer bírálatokat is kap, még váratlan helyekről is.

A Windows 10 támogatásának leállítása előtt bő egy évvel a 70 százalékos piaci részesedés aggasztóan sok számítógépet jelent. Bár várható, hogy néhányan frissítenek majd, a Windows 11 szigorú hardverkövetelményei akadályt jelenthetnek. Emellett lehetőség van a Windows 10 biztonsági frissítéseinek megvásárlására, amely három évig biztosít javításokat, de a pontos árazás még nem ismert.

A Microsoftnak döntenie kell, hogy a támogatás kivezetését eltolja-e, ha 2025 őszén is sokan használnak majd Windows 10-et. A biztonsági javítások hiánya növeli a kockázatokat, miközben a felhasználók a rendszeren keresztül kommunikálnak, dolgoznak és pénzügyeiket is intézik.

A biztonság kérdése nem csak az operációs rendszerek terén fontos, hanem az okoseszközök piacán is. Az Eken Group például orvosolta videós kaputelefonjait érintő biztonsági réseket egy szoftverfrissítéssel, amely automatikusan települ az eszközökre. A frissítés a 2.4.1-es és újabb verziókra vonatkozik, és a Consumer Reports szerint már nem igényel felhasználói beavatkozást. Az Eken termékei, amelyek korábban a Temu, a Shein és az Amazon kínálatában is kiemelt helyen szerepeltek, így ismét biztonságosnak tekinthetők.