Berlini gyárépületben keletkezett tűz

Berlin egyik kerületében, egy gyárépület második emeletén keletkezett tűz miatt a helyi lakosságot arra kérték, hogy tartsák zárva az ajtókat és ablakokat, és ne használják a klímaberendezéseket.

Berlin Steglitz-Zehlendorf kerületének Lichterfelde negyedében péntek reggel lángok csaptak fel egy gyárépület műszaki helyiségében. A tűzoltóság szóvivője szerint a gyárban vegyi anyagokat tároltak, amelyek a tűz következtében lángra kaptak.

A hatóságok méréseket végeztek, hogy megállapítsák, kerültek-e káros anyagok a levegőbe. A tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy személyi sérülés nem történt, és mindenki biztonságban elhagyta az érintett területet.

A tűzoltók először nem tudtak bejutni az épületbe, ezért oltóhabot használtak a lángok megfékezésére. A berlini tűzoltóság a NINA figyelmeztető alkalmazáson keresztül dél környékén értesítette a polgárokat a mérgező füstről, és arra kérték őket, hogy kerüljék el az érintett területet, zárják be az ablakokat és ajtókat, valamint kapcsolják ki a szellőző- és légkondicionáló berendezéseket. A rendőrség megafonokon és SMS-es figyelmeztetéseken keresztül is kiküldte a figyelmeztetést, mely szerint „extrém veszély” van az utcákon.

A tűz miatt a szomszédos iskolák tanulóit és tanárait hazaküldték, és egy középiskola esetében az érettségi vizsgákat zárt ablakok mellett folytatták. A lángok miatt bezártak egy szupermarketet és egy bútorboltot is a gyár mellett, és csak egy barkácsáruház maradt nyitva a telephelyen.

A tűz a „Diehl Metal Applications” nevű cég területén tört ki, amely a Diehl csoport része, és ahol a Diehl Defence leányvállalata is található, amely az IRIS-T légvédelmi rendszert fejleszti, amelyet jelenleg Ukrajnában is használnak. A délután folyamán megerősítették, hogy az épületben kénsavat és réz-cianidot tároltak, és fennáll a veszélye, hogy a füsttel hidrogén-cianid képződik, és az elegy a levegőbe kerül.

Az épület négy emeleten már teljesen kiégett, és egy része összedőlt. A tűzoltóság szóvivője, Adrian Wenzel elmondta, hogy a tüzet már csak kívülről lehet oltani, belülről már nem lehet megfékezni. Mintegy 160 tűzoltó teljesít szolgálatot a helyszínen, és a mentők védőruhát viselnek. Az időjárási viszonyok és a megfelelő szélirány elemzése után megállapították, hogy a füstgázok a gyárból észak felé sodródtak.

A Diehl-üzem, amely autóipari beszállítóként is funkcionál, Berlin nyugati részén kapott lángra, és a lángok átterjedtek olyan üzemi létesítményekre is, ahol a német vállalat vegyi anyagokat tárolt. Sérültekről továbbra sincs hír.