Spotify változtatások: fizetőssé válhat egy kedvelt funkció?

A Spotify, a népszerű zenei streamingszolgáltató, úgy tűnik, hogy változtatásokat eszközöl az ingyenes verziót használó felhasználók számára, egy eddig ingyenes funkció letiltásával.

A Spotify felhasználói választhatnak a havi díjas prémium szolgáltatás, és az ingyenes, de hirdetésekkel és korlátozott funkciókkal rendelkező verzió között. A ComputerBild információi szerint most egy újabb lépést tettek a nem fizető felhasználók számára elérhető lehetőségek szűkítése felé. A zenei streamingszolgáltató egy népszerű funkciót, a dalszövegek megjelenítését tiltott le azok számára, akik nem fizetnek elő a prémium szolgáltatásra, ami feltehetően a felhasználók egy részét a fizetős előfizetés irányába terelheti.

Eddig hivatalos bejelentés nem történt a változásokról, de a felhasználók között már érzékelhető a düh és a csalódottság. A TechCrunch érdeklődésére a Spotify nem cáfolta a változást, csupán annyit közöltek, hogy „a Spotify funkciói változhatnak idővel az egyes piacokon és eszközökön”. A Redditet és a többi közösségi platformot ellepték a beszámolók arról, hogy a dalszövegek már nem érhetők el az ingyenes felhasználóknál. Néhány felhasználó „övön alulinak” nevezte a lépést.

Korábban a Spotify illetékesei kimondták, hogy egy teszt keretein belül „vizsgálják” a dolgot, de csak néhány felhasználónál, „pár piacon”. Az érintettek csak annyit látnak a dalszövegek korábbi helyén, hogy fizessenek elő a Prémiumra, ha szeretnének hozzáférni. Van, akiknél havonta néhány dalszöveget meg lehet tekinteni, de ha ez a limit letelik, őt is a prémium felé terelné a platform. A TechCrunch szerint ez a válasz arra utal, hogy a dalszöveg-szolgáltatás előfizetéshez kötése több egyszerű kísérletnél, ugyanakkor ennek bevezetése még nem tart abban a fázisban, hogy a Spotify készen álljon egy hivatalos bejelentésre.

Többet egyelőre nem árult el a Spotify, az azonban nyilvánvaló, hogy a cég érdeke a minél több előfizető – és a jelek szerint ahhoz, hogy rávegyék az embereket az előfizetésre, hajlandóak egyes funkciókat is kivenni az ingyenes csomagból. Először tavaly ősszel tapasztalták egyes felhasználók, hogy a dalszövegek megjelenítéséhez Spotify Premium előfizetésre volt szükség, és az ingyenes fiókot használók, akik megpróbálták elérni a funkciót, a következő szöveggel találkoztak: „Enjoy lyrics on Spotify Premium” (vagyis „Élvezd a dalszövegeket Spotify Premiummal”).

A Spotify természetesen azt sem mondta meg, hogy mi áll a változtatás hátterében, de több mint valószínű, hogy az előfizetőik számát szeretnék ezzel növelni. A cég ugyan negyedévről negyedévre egyre jobb számokat produkál, eközben viszont kevesebbet keres rajtuk, ezért is emeltek árat tavaly nyáron.

Azt nem tudni, hogy mennyire lesz sikeres ez a módszer, elvégre a dalszövegeket azért lehet nélkülözni, arról nem is beszélve, hogy egy rakás oldalon elérhetőek ingyenesen is. Ráadásul a Spotify-on sok számnál nincs is feltöltve semmi, vagy ha igen, akkor hibásan. Azt persze érdemes hozzátenni, hogy a Netflix jelszómegosztás elleni hadjárata is sokakat felháborított, mégis az egekbe lőtte a cég profitját, szóval ennyi erővel akár ez is működhet.