A Samsung nyeresége az egekbe szökött

A Samsung üzemi nyeresége az MI piacának köszönhetően 2024 első negyedévében több mint 930 százalékkal nőtt. A szerverek, a memóriachipek és a háttértárak iránti kereslet növekedése áll a jelentős emelkedés hátterében.

A 2023-as év makrogazdasági lassulása és a memóriachipek iránti alacsony kereslet után a Samsung félvezetőgyártó részlege újra erőre kapott. A vállalat bevételei az első negyedévben 12,8 százalékkal, 52,2 milliárd dollárra emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ami a nettó nyereség 330 százalékos növekedését eredményezte, így az 4,88 milliárd dollárra nőtt.

Az üzemi nyereség tekintetében is hatalmas ugrás történt: 462 millió dollárról 4,77 milliárd dollárra emelkedett egy év alatt, ami jelenlegi árfolyamon körülbelül 1734 milliárd 228 millió forintot jelent.

A Samsung félvezető üzletágának eladásai az előző év azonos időszakában 9,92 milliárd dollár voltak, míg 2024 első negyedévében már 16,71 milliárd dollárra nőttek. Ez a növekedés elsősorban a DDR5-ös chipek és az MI-szerverek háttértárai iránti élénk keresletnek köszönhető.

A divízió üzemi nyeresége 1,3 milliárd dollárról 3,3 milliárd dollárra nőtt, ami jelentős fordulatot jelent a korábbi 1,57 milliárd dolláros üzemi veszteséghez képest. A Samsung emellett bejelentette, hogy megkezdte több nagy teljesítményű memóriachip tömeggyártását, amelyeket vállalati szerverekbe, MI-hez és felhőalapú eszközökbe szán.

A mesterséges intelligencia területén az Nvidia is jelentős sikereket ért el, hiszen egy nap alatt a magyar költségvetés két és félszeresét termelte meg.

A videójátékosok körében azonban nem csak a nagyvállalatok érnek el sikereket. Egyes játékosok előszeretettel jutnak előnyre csalás által, ám ez komoly veszélyeket is rejt magában. A McAfee internetbiztonsági cég figyelmeztetése szerint a Cheat Lab nevű ingyenes csalást segítő eszköz a RedLine trójai programot hozza magával, amely veszélyezteti a felhasználók érzékeny adatait, beleértve a jelszavakat, a sütiket, a böngészők automatikus kitöltési információit és a kriptovaluta-pénztárcák adatait. A hackerek a program terjedését azzal is segítik, hogy egy demóról van szó, és megígérik, hogy a teljes verzióhoz akkor férhet hozzá a felhasználó, ha megosztja a szoftvert a barátaival. A RedLine trójait a Lua bájtkódot használva rejtik el a biztonsági szoftverek elől, és több csatornán keresztül terjed, beleértve a YouTube-videókat, videojáték-weboldalakat, P2P-letöltéseket és megtévesztő szoftverletöltő oldalakat.

A technológiai csodák mellett az égbolt is tartogat látványosságot: az Éta Aquaridák meteorrajának csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban. Az idei évre a raj egy kisebb kitörését jósolják, amelyhez hasonló valószínűleg nem lesz 2046-ig. A meteorok sebessége igen nagy, hozzávetőlegesen 66 km/s, és hirtelen fékeződnek le a Föld légkörébe érve. Az átlagosnál több, óránként akár 60 hullócsillag is megfigyelhető lehet. A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint a leggazdagabb hullás hajnali 3 és 4 óra között várható, amikor a Hold újhold körüli fázisban lesz, így a holdsarló még a 6 százalékot sem éri el, ami kedvezőbb észlelési körülményeket biztosít.