Orángután fájdalomcsillapító növénnyel kezeli sebét

Egy szumátrai orángután, Rakus, a világon elsőként használt fájdalomcsillapító hatású növényt sebének kezelésére Indonéziában, amit a Max Planck Institute of Animal Behavior németországi intézete és az indonéziai Universitas Nasional biológusai dokumentáltak.

A németországi etológiai intézet munkatársa, Isabelle Laumer beszámolója szerint az orángután egy harc során szerzett sebet kezelt a növényi nedvvel. Rakus a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású kúszónövény nedvét nemcsak elfogyasztotta, hanem többször is a pofáján lévő nyílt sebére kente. A kutatók megfigyelték, hogy az állat szelektíven csak az arca jobb oldalán lévő sebet kezelte a növénnyel, más testrészére nem alkalmazta a gyógymódot.

A tudósok szerint az orángután sebe nem fertőződött el, ami arra utalhat, hogy a növény hatékonyan elősegítette a gyógyulást. Az akar kuning néven is ismert növényt az indonézek hagyományosan gyógyszerként használják, mivel antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, antioxidáns és egyéb gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatók úgy vélik, hogy ez a megfigyelés betekintést nyújthat a sebgyógyászat evolúciós eredetébe.