Kína űrszondát indított a Hold sötét oldalára

Kína sikeresen felbocsátotta a Csang'o-6 nevű holdszondáját, amelynek célja, hogy először gyűjtsön kőzetmintákat a Hold eddig nem kutatott túlsó oldaláról.

A Hosszú Menetelés-5 nevű űrrakéta a terveknek megfelelően helyi idő szerint pénteken 17 óra 27 perckor emelkedett a levegőbe a holdszondával a Hajnan szigeten található Vencsang indítóközpontból. A kilövés után 35 perccel a leszállóegység és a szonda levált a rakétáról, és a földi irányítóközpont "teljes sikernek" nyilvánította a missziót. A leszállóegység a Hold körüli pályára állt űrhajóról leválik, majd landol az égitest felszínén, ahol 48 órán belül megkezdi a talaj fúrását. A robotkar segítségével a mintákat egy tartályba gyűjti, majd az űrhajóval újra összekapcsolódik, amely visszaszállítja a mintákat a Földre. A küldetés összesen 53 napot vesz igénybe.

A Hold rejtett oldalán végzett tudományos munkához szükséges kommunikációt egy átjátszó műhold biztosítja, amelyet Kína márciusban bocsátott fel. Ez a Csüecsiao-2 műhold a jövőbeni Csang'o-7 és Csang'o-8 holdmissziók közvetítő platformjaként is szolgál majd 2026-ban, illetve 2028-ban.

Kína 2020-ban már visszajuttatott mintákat a Hold túlsó oldaláról, amelyet azóta nem tett meg más ország, mióta az egykori Szovjetunió 1976-ban végrehajtott egy hasonló missziót. A jelenlegi ambiciózus űrprogram célja, hogy 2030-ra űrhajósokat küldjenek a Holdra, és ugyanebben az évben mintákat hozzanak vissza a Marsról. Továbbá tervezik egy állandó, legénységgel ellátott bázis létrehozását a Hold felszínén.

Kína 2003-ban hajtotta végre az első legénységi űrmisszióját, ezzel az Egyesült Államok és az egykori Szovjetunió után a harmadik ország lett, amely embert juttatott az űrbe. A Tienkung (Mennyei Palota) nevű űrállomásán töltött hat hónapos küldetés után három űrhajósa kedden tért vissza biztonságosan a Földre. Peking azt is tervezi, hogy idővel külföldi űrhajósoknak és űrturistáknak is hozzáférést biztosít az űrállomásához.

A NASA Artemis-programja keretében 2026-ban tervez újra embert juttatni a Holdra, de addig is több legénység nélküli küldetést indítanak.