Klublegendák és a „családtagok” köszöntötték születésnapos Ferencvárost

Az Üllői út 129-es címen lévő Groupama Aréna előtt klublegendák, a Fradi család tagjai közül több százan köszöntötték és ünnepelték a 125 évvel ezelőtt május 3-án alapított ferencvárosi klubot, a magyar sport legismertebb és egyik legsikeresebb egyesületét.

Az eseményen a stadion előtt öten mondtak beszédet: Miklósa Erika opera-énekesnő, Nyilasi Tibor, a klub bajnoka, Simon Petra junior Európa-bajnok kézilabdázó, Sike András olimpiai bajnok birkózó, és Kubatov Gábor klubelnök. A 12 órás kezdés előtt már meccsnapot idéző hangulat uralkodott, ahol a klub korábbi és aktív sportolói, bajnokai, szakvezetői és sportvezetői gyülekeztek, minden szakosztály és több generáció képviseletében.

A női kézilabdacsapat, amely a kilencvenes évek második felében és az ezredforduló után meghatározó volt, a legszínesebb és legvidámabb társaságnak bizonyult. A sportolók mellett a futball, kézilabda és jégkorong mérkőzésekre járó bérletesek közül kisorsolt szerencsések is részt vehettek az eseményen.

Kautzky Armand színművész felkonferálta az első köszöntőre Miklósa Erikát, aki gyermekkori emlékeit osztotta meg a közönséggel, beleértve a futball iránti rajongását és a Nyilasi-poszterrel tapétázott szobáját. Elmesélte, hogy a sport és a klub a házasságában is mérföldkő volt.

Nyilasi Tibor beszédében a klubhoz fűződő emlékeit idézte fel, kiemelve a közösségi élet fontosságát, és azt, hogy a klub ma is figyelmet fordít az idősebbekre.

Simon Petra a klub legendáit látva beszélt arról, hogy megtiszteltetés számára a klubot képviselni, és hogy a Fradiban minden nap egy olimpia.

Sike András a Ferencváros sportolójának lenni járó felelősségről és a klub családias légköréről beszélt.

Kubatov Gábor klubelnök a múltat idézve beszélt a klub történelméről, a küzdeni mindig, feladni soha szelleméről, és arról, hogy a Ferencváros mindig talpra fog állni. A klubelnök a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a Ferencváros jó irányban halad, de még magasabbra törhet, és hogy a klubnak még mindig van hova fejlődnie.

Az eseményen Miklósa Erika elénekelte a Himnuszt, és a köszöntőt mondó öt személy megkoszorúzta a klubalapító Springer Ferenc szobrát. A Fradi Múzeum legújabb kiállítását is megnyitották, mely a "125 év titkai" nevet kapta, és a következő egy-másfél évben a klub történelmének érdekesebb korszakait mutatja be.

Az FTC 125 évére emlékezve magyar és angol nyelven elkészült könyv kiadásával is megemlékezik, melyek limitált kiadásúak és egyedi sorszámmal ellátottak.

Kubatov Gábor elnök a női kézilabdacsapat jövőjéről is beszélt, kijelentve, hogy a következő szezonban csak a Bajnokok Ligája-győzelem lehet a céljuk. A keretet olimpiai és világbajnokokkal, valamint a BL legjobb játékosával erősítik meg, ami alapján a klubelnök szerint a következő idényben a BL-győzelem elérhető lesz.

A nyári átigazolási időszak kapcsán Kubatov Gábor elmondta, hogy a klubnak mindig készen kell állnia arra, hogy megtartsa vagy pótolja a kiemelkedő játékosokat és vezetőedzőt, mint például Dejan Stankovicot, aki Olaszországban kelendő lehet. A klubelnök hozzátette, hogy a játékospiacon is mindig történik valami, példaként Marquinhost említve, akire volt vevő a télen, de a nyáron el kell majd engedniük, ha ismét lesz rá igény.

A klub új sportszergyártó partnerét a bajnokság után fogják bejelenteni, miután a Nike két évvel ezelőtt jelezte, hogy nem folytatja az együttműködést. Kubatov Gábor elmondása szerint meghívásos pályázatot hirdettek meg, és 10-12 sportszergyártótól kértek ajánlatot, hogy a lehető legjobbat hozzák ki a helyzetből.

(MTI)