A fotobiomoduláció csökkentheti a krónikus stressz hatásait

Egy friss kutatás szerint a fej és a has alacsony intenzitású fényekkel történő megvilágítása enyhítheti a krónikus stressz bélmikrobiomra és az agyra gyakorolt hatásait.

A fotobiomoduláció (PBM) egy nem invazív módszer, amely lézereket vagy LED-eket használ alacsony intenzitású fény kibocsátására terápiás célokból. Ezt a technikát számos orvosi állapot, többek között a szívbetegségek kezelésére alkalmazzák. A transzkraniális PBM, amely során a fejet világítják meg, ígéretes lehet a pszichológiai rendellenességek kezelésében is.

Az agy és a bélrendszer közötti összeköttetés, az úgynevezett agy-bél-tengely kutatása napjainkban nagy tudományos érdeklődést vált ki. A kutatások kimutatták, hogy a két szerv közötti közvetlen kommunikációs útvonal összefüggésbe hozható a depresszióval, az autizmussal és a Parkinson-kórral.

A Barcelonai Egyetem kutatói által végzett új tanulmányban a PBM-et egyszerre alkalmazták a fejen és a bélrendszeren. A cél az volt, hogy megvizsgálják, a bél-agy tengely manipulálása milyen hatással van a krónikus stresszre. Albert Giralt, az UB Idegtudományi Intézetének munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint a kutatás egyik leginnovatívabb része az agy és a bél egyidejű, összehangolt stimulálása volt.

: New Atlas