Elképesztő videót készítettek a Nap felszínéről

Lélegzetelállító felvételt rögzített a Nap felszínéről az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter nevű űrszondája – számol be az IFLScience. A videón számos érdekes jelenség figyelhető meg, ami a Nap jelenlegi nagy aktivitásának köszönhető.

A felvételen többek között úgynevezett kalászkák is láthatók, amelyek valójában több ezer kilométer magas plazmanyúlványok. Ezenkívül egy kisebb napkitörés is megjelenik a képkockákon, ami mérete ellenére nagyobb volt, mint a Föld bolygó.

Ez a napkitörés akkor keletkezik, amikor a felszálló plazma lehűl és a gravitáció hatására sűrű kupacokban visszazuhan a Nap felé, mintha egyfajta plazmaeső lenne.

Az említett videót az űrszonda 2023. szeptember 27-én rögzítette, abban az időszakban, amikor rendkívül közel, mindössze 43 millió kilométerre volt a Naptól. Az űrszonda nem csak a Napot tanulmányozza; nemzetközi tudományos műszereket is szállít, mint például a francia DORN berendezés radon gáz detektálására vagy az Európai Űrügynökség által támogatott NILS berendezés elektrosztatikus vizsgálataira, amelyek segítségével a tudósok új megértést nyerhetnek az égitestekről, mint például a Holdról.

A Solar Orbiter küldetése mellett a tudományos közösség figyelmét a Csang'e 6 űrszonda is leköti, amely Kína úttörő küldetésének részeként a Hold eddig kevéssé kutatott túlsó oldaláról gyűjt majd mintákat. A küldetés célja, hogy elősegítse a tudományos közösség ismeretanyagának bővülését a Hold geológiájáról és annak különbségeiről a Földhöz közelebbi oldalhoz képest. A Csang'e 6 űrszonda 53 napot lesz úton, célba véve a Hold déli pólusán található Aitken medencét, ahol 2 kg talaj- és kőzetmintát gyűjt majd össze részletes elemzés céljából.

A tudományos felfedezések nem korlátozódnak csupán az űrkutatásra. A Rejtőzködő vulkán: Kitörés a mélységből című dokumentumfilm szakértői a vulkáni üvegben talált lépcsőzetes törések alapján arra jutottak, hogy a 2022. január 15-én történt Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkán kitörését feltehetőleg az okozta, hogy a magma találkozott az óceán vízével. A kitörés 60 millió tonna TNT-nek megfelelő erejű volt, és egy rekordnak számító, 57 kilométer magas hamufelhőt eredményezett. A katasztrófa három halálos áldozattal járt, és a helyiek felkészültsége miatt nem lett több. A dokumentumfilm május 5-én, vasárnap 20:00 órakor lesz látható a Viasat Nature tévécsatornán.

Kína legnagyobb, Hosszú Menetelés - 5 nevű űrrakétája a terveknek megfelelően helyi idő szerint 17 óra 27 perckor emelkedett a levegőbe a holdszondával a dél-kínai Hajnan szigeten található Vencsang indítóközpontból. A leszállóegységet, illetve a szondát szállító, legénység nélküli űrhajó 35 perccel később vált le a rakétáról, a földi irányítóközpont pedig ezt követően "teljes sikernek" nyilvánította a kilövést.

Peking jelenlegi űrprogramjának célja, hogy 2030-ra űrhajósokat juttasson a Holdra, valamint az, hogy ugyanebben az évben mintákat szállítson vissza a Marsról. A hosszabb távú, egyelőre koncepcionális fázisban lévő tervek szerint Kína a Hold felszínén állandó, legénységgel ellátott bázist is létesítene.