Pimasz úr a hibaelhárítók nyomában

Papp Gergő, azaz Pimasz úr az E.ON hibaelhárító csapatával együttműködve mutatja be, hogyan zajlik a nagy kiterjedésű áramszünetek elhárítása szélsőséges időjárási körülmények között.

Amikor viharos időben megszakad az áramellátás, a lakosság gyakran nem tudja, mi történik a háttérben. Egy friss kutatás szerint az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a természeti erők, mint a szél, a hó vagy az ónos eső hogyan okozhatnak áramszünetet, és ismerik a légvezetékek károsodásának gyakori okait, mint például a kidőlő fák és leszakadó faágak.

Az E.ON hibaelhárítási protokollja és technológiája

Az E.ON-nál a hibaelhárítás egy előre meghatározott protokoll alapján történik, ahol a modern technológia segítségével a közép- és nagyfeszültségű áramkimaradásokat azonnal észlelik az üzemirányítási központokban. A hálózat 2500 távvezérelhető kapcsolóberendezésének köszönhetően a szakemberek gyorsan reagálhatnak, és ha lehetséges, átirányítják az áramot a sértetlen hálózatrészletekre.

A hibaelhárító csapat munkája

A hibaelhárító csapat számára a legnagyobb kihívást azok a meghibásodások jelentik, amelyek nehezen megközelíthető helyszíneken történnek. Ilyenkor speciális járműveket, mint a kétéltű mocsárjárókat, és drónokat vetnek be a hiba forrásának gyors azonosítására. A szerelők gyakran külső partnerekkel működnek együtt, vagy távoli helyszínekről érkeznek a gyors beavatkozás érdekében. A katasztrófavédelemmel is szoros az együttműködés, akik például vihar esetén először távolítják el a hálózatra dőlt fákat.

Az áramszünetek hosszának csökkenése

Az áramszünetek hosszát mérő SAIDI mutató szerint az elmúlt két évtizedben jelentősen csökkent az áramkimaradások időtartama. Míg 2001-ben az ügyfelek átlagosan 228 percet tapasztaltak évente, addig 2023-ra ez a szám az E.ON szolgáltatási területén évi 57 percre csökkent, ami a hálózatfejlesztéseknek és automatizálásnak köszönhető.

Pimasz úr korábban is segített betekintést nyerni az áramellátás kulisszatitkaiba, és most ismét egy izgalmas videóval jelentkezik, amelyben az E.ON hibaelhárító csapatának munkáját követhetjük nyomon.