A Hold belsejének titkai: Nem sajtból van

A tudományos közösség végre tisztázta a Hold belső szerkezetével kapcsolatos régi kérdést: a 2023 májusában közzétett kutatás szerint a Hold belseje egy szilárd vas-sűrűségű gömb.

Egy friss kutatás eredményei szerint a Hold belső magja valójában egy szilárd gömb, amelynek sűrűsége a vaséhoz hasonló. A 2023 májusában publikált tanulmány a tudományos világban régóta fennálló vitára kíván választ adni, miszerint a Hold magja szilárd-e vagy olvadt állapotban van.

A kutatók reménykednek abban, hogy a felfedezés hozzájárul a Hold, valamint a Naprendszer történetének pontosabb megértéséhez. Arthur Briaud, a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) csillagásza és kutatócsoportja a Nature tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban hangsúlyozza, hogy az eredmények új megvilágításba helyezik a Hold mágneses mezőjének fejlődését.

A tanulmány szerint a belső mag létezésének igazolása alátámasztja a globális köpenyátfordulási forgatókönyvet, ami kulcsfontosságú betekintést nyújt a Hold-bombázás idővonalába a Naprendszer első egymilliárd évében.

Európa jövőjével kapcsolatosan Emmanuel Macron francia elnök a Sorbonne egyetemen tartott beszédében kijelentette, hogy „a napjainkban ismert Európa haldoklik, és elpusztulhat”. Macron szerint Európának egyre nagyobb szuverenitásra van szüksége, és meg kell mutatnia, hogy soha nem lesz az Egyesült Államok vazallusa. Hangsúlyozta, hogy Európának fel kell nőnie a megváltozott világ kihívásaihoz, és növelnie kell védelmi képességeit, különösen az olyan globális fenyegetésekkel szemben, mint például az orosz-ukrán háború. Macron "gátlástalannak" nevezte Oroszországot, és felszólította Brüsszelt, hogy vizsgálja felül kereskedelempolitikáját, mivel szerinte Európa „nincs felfegyverkezve a kockázatokkal szemben” egy olyan világban, ahol „megváltoztak a játékszabályok”. A francia elnök az európai szuverenitást képviselte, és autonómiát szeretne a kontinensnek a védelem és a gazdaság területén. A haditechnikai eszközök beszerzésénél előnyben kell részesíteni az európai beszállítókat.